Interesse:
Tijdens mijn Summer College in Cambridge in 2017 nam ik als keuzevak internationale relaties. Ik wist nog niet wat dit allemaal inhield maar ik was erg nieuwsgierig. De cursus, de debatten, de opzoekingen voor de opdrachten die we moesten maken waren enorm interessant. We werden verplicht de verschillende visies te kennen van eenzelfde verhaal (liberaal, conservatief, ...). Op dat moment besloot ik dat ik deze weg verder wou zetten en groeide mijn droom om diplomaat te worden.
Wat is MUN ?
MUN staat voor Model United Nations. Over de hele wereld worden MUN-weekends georganiseerd door studenten, voor andere studenten. De bedoeling is meer te leren over diplomatie, internationale relaties en de werking van de Verenigde Naties. Door mee te werken aan een MUN-sessie leer je debatteren, resoluties schrijven, compromissen sluiten en samenwerken in een team.
Voordat de conferentie van start gaat krijg je een land toegewezen. De commissie kan je wel zelf kiezen. Tijdens de conferentie moet je je helemaal inleven als de vertegenwoordiger van dat land. Ook al ben je niet akkoord met hun visie of hun beleid moet je wel in staat zijn om dit te verdedigen. Dit maakt het extra moeilijk, maar tegelijkertijd ook heel interessant.
Adichie (2009) verwoordt in de slotzin van haar Ted Talk dat we een soort paradijs winnen als we de single story ontwijken en inzien dat er nooit slechts één kant aan een verhaal of plaats is. Dit is ook het doel van de Verenigde Naties, een visie die we bij MUN leren toepassen.
De organisatie Ghent MUN boeit mij omdat ik enerzijds in Gent de kans krijg om met studenten van verschillende faculteiten in contact te treden en samen te werken, anderzijds omdat ik studenten over de hele wereld kan leren kennen en verwelkomen in deze mooie stad.
Mijn rol in Ghent MUN:
Op 3, 4 en 5 april 2020 zou Gent aan de beurt zijn om de MUN werelddelegatie te ontvangen. Ik zou voor de sociale activiteiten zorgen en het goede verloop van de planning doorheen het weekend verzorgen. Covid-19 besliste daar anders over.
De job van eventmanager sprak me aan omdat ik al actief was in het feestcomité van mijn studentenvereniging Moeder Lies. Deze functie heeft me geholpen om contacten te leggen en mijn eerste stappen te zetten in de bedrijfswereld. Het heeft mij geïnspireerd om deel te nemen aan de workshop “Start-up your Event” in Kortrijk met erkende sprekers zoals Ann-Pascale Mommerency. Als beginner heb ik nog heel wat ervaring op te bouwen om een event tot een goed einde te brengen.

Team Ghent MUN 2019-2020

Mijn eerste MUN: London International Model United Nations (LIMUN):
VOORBEREIDING:
Voor mijn eerste MUN ging ik naar Londen waar ik Kazakhstan vertegenwoordigde in “The Special Political and Decolonization Committee” (SPECPOL). Mijn eerste impressie van Kazachstan was dat dit een makkelijke taak zou zijn omdat ze niet een heel uitgesproken mening hebben. Het enige wat ik ervan wist, was dat ze alleen in de geschiedenis bestonden met het Ottomaans rijk. Meer had ik hierover nog niet gehoord of gelezen. Ik wist zelfs niet precies waar het lag. Bij mijn eerste opzoekingen stelde ik met verbazing vast dat het land vroeger deel uitmaakte van de USSR, nog niet zo lang geleden onafhankelijk was en het negende grootste land ter wereld is. Zelden komen dergelijke landen aan bod in het nieuws. De nieuwsberichten zijn voornamelijk op het westen gericht, alleen in extreme gevallen komen oosterse landen ter sprake. Op een paar uitzonderingen na, worden ze vaak bestempeld als achtergesteld, onderontwikkeld en/of arm. Ook op economisch vlak merk ik dat we, op de grootmachten na, een wazige en zeer "single story" hebben over de oosterse landen. Verdere studies over Kazachstan hebben mij meer inzicht gegeven over de oude allianties met de USSR en de al dan niet succesvolle economische en politieke groei. De economie draait er goed. Zo is bij voorbeeld Kazachstan, naast de Arabische staten, een grote toeleverancier van aardolie voor Europa.
Tijdens mijn opzoekingen over Kazachstan heb ik ook veel geleerd over de lokale bevolking. Blijkt dat ze doorheen de eeuwen veel hebben meegemaakt en meerdere invasies hebben doorstaan. Door hun centrale ligging tussen Europa en het verre Oosten, hebben verschillende culturen en diverse religies hun pad gekruist, wat hen maakt tot wat ze nu zijn: zeer divers.
tijdens:
Tijdens de conferenties was ik veel onzekerder dan ikzelf had verwacht. Ik ben bijna niet aan bod gekomen en heb amper gesproken, wat ik achteraf als een verloren kans beschouw. Ik was wel in de delegatie die de resolutie won, maar mijn bijdrage was eerder miniem. De debatten en de materie heb ik als te moeilijk ervaren, de tegenstanders waren duidelijk gevorderde deelnemers. De conferentie op zich bleek te omvangrijk te zijn om er als nieuwkomer mee van start te gaan. Mijn eerste stappen had ik beter gezet in een meer beperkte editie. Er werden landen vertegenwoordigd waarvan ik amper het bestaan van wist. Het verwonderde mij dat ze allen deel uitmaakten van de Verenigde Naties zoals bv. Trinidad en Tobago.

Delegation of Ghent University in LIMUN


SPECPOL - LIMUN
Mijn tweede MUN: Lisbon Model United Nations (LISBOMUN):
Eind maart 2020 zou ik naar Lissabon gaan en zou ik Polen vertegenwoordigen in de ”Climate Change committee". Deze is spijtig genoeg uitgesteld door het Coronavirus. Vol spanning kijk ik uit naar de editie van volgend jaar.
United Nations Youth Association (UNYA) - Belgian Youth Diplomacy (BYD):
Voor ik in Ghent MUN stapte maakte ik al deel uit van andere internationale/diplomatieke verenigingen zoals UNYA en BYD. Via deze organisaties krijgen we de mogelijkheid om de verschillende Europese instellingen te bezoeken, om ambassades aan de binnenkant te zien en om de werking van de vele entiteiten van de UN van naderbij mee te maken. De contacten met nationale en internationale studenten doorheen deze organisaties is boeiend en zeer verruimend. We delen wel dezelfde interesses maar die worden uit verschillende perspectieven benaderd. Het zijn juist die verschillende meningen over uiteenlopende werelditems die de debatten dubbel interessant maken.

EEAS, Brussel

Europees Parlement, Brussel

UN house, Brussel
Bronnen:
Startpagina citaat:
Branch M., (6 november 2015). 10 inspiring Eleanor Roosvelt quotes. Geraadpleegd op 1 augustus 2020, via: https://unfoundation.org/blog/post/10-inspiring-eleanor-roosevelt-quotes/
Video:
Ngozi Adichie C., (2009). The danger of a single story. Geraadpleegd op 1 augustus 2020, via: https://www.ted.com/talks/chimamanda_ngozi_adichie_the_danger_of_a_single_story