Albulena
Voor haar masteropleiding in internationaal en Europees recht kwam Albulena Uka naar België. Ik heb haar hier leren kennen via Gent MUN waar ze de Secretary General is.

De Balkan landen zijn niet echt “populair” in West-Europa. Zij halen het nieuws met spannende verkiezingen of bij extreme gebeurtenissen. In mijn zesde middelbaar schreef ik een eindwerk over de recente oorlog. Ik leerde het land en zijn geschiedenis beter kennen, maar ik had me nooit afgevraagd hoe het er nu aan toe gaat. Mijn visie op die regio was enkel oorlog gerelateerd maar, zoals Adichie (2009) in haar TED Talk verwoordt, zijn er meer verhalen die niet over rampen gaan en die even belangrijk zijn om te vertellen.
Albulena bracht me tot andere inzichten. Kosovo is een culturele mengelmoes. De Turkse moslims hebben er hun stempel gedrukt, net zoals de Albanezen. Tot 2008 was Kosovo nog een Service provincie.
Ik ontdek graag nieuwe gerechten en ik zoek graag een exotisch restaurant op. Nog nooit had ik me afgevraagd wat de Kosovaarse keuken te bieden heeft. Albulena vertelde me dat er amper authentieke Albanese/Kosovaarse restaurants terug te vinden zijn in België.
Als Belg vind ik het normaal om alcohol te zien en te proeven. Bij Albulena is dat niet zo. Ze was enorm geschrokken van de natuurlijkheid waarmee we met drank omgaan. Kosovo is grotendeels islamitisch. Alcohol is in hun cultuur niet zo vanzelfsprekend als bij ons.
Flija:
Flija is een traditioneel gerecht dat vaak wordt gegeten in familiekring maar is niet gelinkt aan een speciale gelegenheid. Het klaarmaken duurt heel lang. Om die reden is het ook niet makkelijk te vinden in de restaurants. De ingrediënten zijn heel eenvoudig, maar door de lange bereidingstijd is het wel het duurste gerecht op de menukaart.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kilo bloem
1,5 liter warm water
400 gram pure yoghurt met hoog vetpercentage
-> overige yoghurt wordt gebruikt als dipsaus.
200 gram boter
zout
Bereiding:
1. Meng de bloem met het warm water en het zout en klop tot een vloeiend deeg
2. Meng de yoghurt met de gesmolten boter
3. Wrijf de ovenschotel in met olie zodat de Flija niet aanplakt
4. Leg een laag deeg en laat 3 min bakken in de oven op 220°C
5. Indien de onderste laag licht gebakken is, bestrijk je dat met het yoghurt-boter mengel en leg een volgende laag deeg er bovenop.
6. Opnieuw in de oven om gedurende 3 min te bakken op 220°C.
7. Stappen 4 en 5 worden alternerend herhaald tot het deegbeslag opgewerkt is.
Eens klaar wordt dit geserveerd met een salade en yoghurt en wordt dit met de vingers gegeten. Omdat er veel bloem in het gerecht zit is het heel zwaar.
Het gerechtje was apart, maar niet onmiddellijk mijn grootste favoriet.
Bronnen:
Video:
Ngozi Adichie C., (2009). The danger of a single story. Geraadpleegd op 1 augustus 2020, via: https://www.ted.com/talks/chimamanda_ngozi_adichie_the_danger_of_a_single_story